Tuesday, April 15, 2014

Royal College Of Medicine Perak

ASSALAMMUALAIKUM!!! hello!

ehhh, ape kaitan RCMP ni dengan ed??? haikkk.. nak tau ke??? haha..

actually kite baru call unikl pagi semalam. kite kan ade crite sbelum ni yang kite dapat offer dari unikl untuk course biomedical laboratory technology. dah x brape suke dengan course tu so ed pun call unikl. ed try tukar course yang ed dapat tu ngan course physioterapy. alhamdulillah dapat.. syarat semua cukup. course tu campus die dekat Royal College Of Medicine Perak. ed pun rase puas hati lpas check balik application status kat website unikl.


lepas check, ed tengok offer letter tu. memang die dah tukar course yang ed dapat sebelum ni ke physioterapy. then, kite pun bagitau parents ed. tengok2 mak ed x brape suke ngan decision yang kite buat tu. first reason, sebab college tu jauh. dekat perak. next reason, sebab physioterapist gaji sikit n x kan la sampai tua ed nak bagi terapi kat orang sakit. last reason sebab peluang kerja x banyak. kalau ed masuk PICOMS ed boleh keje dekat Hospital Pusrawi nanti. hmmm.. betul jugak semua tu. tapi kite memang dah lama nak masuk royal college tu. papepun ed dah fikir masak2 yang ed memang akan study dekat PICOMS course medical assistant. kalau kite dapat course yang x menarik dekat uitm la.. hehe..

owhhh, ini die RCMP tu. cantik kan??? macam Buckingham Palace. haihhhh.. tetibe terasa macam study dalam istana la pulak! kihkihkihhhh... huh? joke ape kah ini??? hihi..





sorry ye RCMP sebab kite terpaksa lepaskan awak! hukhuk.. sedihnyeeee.. x pe la.. diterima masuk ke situ pun dah buat kite rase happy. kite x de jodoh ngan awak larhhh!!! nak buat macammane??? dah x dapat restu from my mom.. haha.. bye RCMP.. byeeeee.....

"kepada sesiape yang ade bace post ni, wish me luck dekat PICOMS nanti. harap kite dapat cgpa yang elok n dapat jadi MA yang awesome plus terbaik!!!" hehe.. :) xoxo





Friday, April 11, 2014

Oh No!!!!!!!!!!!! (•̪●)

"OH NO!!!!!!!!!!!!!!"


ehhhh, kenape ni??? hmmm.. nak tau critenye??? pagi tadi x de keje. haha.. memang stiap hari x de keje pun. then, baru teringat hari ni dah boleh check status permohonan ke unikl. setelah lama menunggu, hari yang dinanti2 kan pun tiba.. tak sabar nak check status permohonan ke unikl. ntah dapat ke x.. redha je la..

dah x sabar nak check status permohonan tu, kite pun bukak website unikl. nak tengok kene la masukkan no ic. kite pun masukkan no ic... lepas tengok je status permohonan tu, kite terus cakap YES! dapat jugak tawaran masuk ke unikl. but, wait a minute.. x tau lagi course ape yang die bagi. dah tu, kite pun tengok course ape yang die bagi. alaaaa.. tetibe rase down sikit.. nak sangat dapat course radiography. tengok2 dapat course lain.. dapat course biomedical laboratory technology la pulak..

dah jadi macamtu, kite pun cube fikir balik pasal offer dari picoms yang kite dapat last month. nak study kt unikl ke nak study medical assistant dekat picoms??? hmmm.. mane satu ye lagi best??? pening.. pening.. okayyyy... papepun, kite nak tunggu offer dari uitm pulak. result permohonan ke matriks pun nak dekat dah. tapi kite x suke la masuk matriks. ade la reason nye.. hmmm.. malas la nak crite. hehe..  

owhhhh wahai result upu, cepat la release.. kite x sabar nak pilih mane satu tempat nak study ni. ntah course ape la yang kite dapat dekat uitm tu.. huhu.. COME ON.. COME ONNNNNNNN......... cepat la mase berlalu... ~feeling nervous! (•̪●) xoxo


Wednesday, April 9, 2014

ღ A Sweet Memory To Remember...

 kenape ye pagi2 ni teringat pulak dekat smue classmate kite mase form 5. ye la, dah duduk sorang2 kat rumah.. teringat la kenangan yang lalu.. cewahhh~~~ wohooo.. rindu dorang sesangat! ingat lagi tempat duduk kite dalam class tu. siape duduk depan kite, belakang, tepi,... haha.. smue bahagian la kite ingat. paling kite ingat suara dorang mase dorang ketawa x ingat dunia.. antara classmate kite yang slalu ceriakan class kite: iffah, cakew, pak tam, nash queck queck n ramai lagi la.. rasenye lawak jep sepahtu pun kalah! hmmm.. btul ke??? haha..

pagi2 yang sunyi ni, tetibe nak nyanyi lagu taylor swift (back to december)... walaupun lagu ni more suitable untuk orang yg bercinta tu. tapi untuk kawan2 lame pun sesuai jugak kot kan??? jom kite dengar sesame lagu ni! jom karaoke! jom!!! 


 eh, nak tengok gambar classmate kite? ni die photo nye! budak class 5ST2 yg slumber!!! we have no feelings of innocent!!! yeahhh.. hukhuk! i missed all of them really really muchhhhh... kalau la bleh flashback balik this moment.. nak sangattt... but i can'tttt... :'(



#FROM LEFT TO THE RIGHT

*berdiri (belakang) baris 2: azrul, amirul, khaidil, akmal, iqmal, tapa, syafiq iezat, amir, thakief
*berdiri (belakang) baris 1: farahin, zarith, raja, eja, mimi, ekyn, biah, syera, nabilah, emilysa
*duduk (depan): amin, nash, pak tam, cakew, syafiq, ustazah azira, iffah, fana, jannah, diyana, adriana (me)

#TIADA DALAM GAMBAR
abu, adib, wanie, alimin, amir fitri, tengku izzuddin, faris


my last message to my classmates ->>> walaupun kite smue dah x berjumpe lagi lpas ni, "harap korang jangan lupekn aku!!!".. i'll never forget all of u n all of our memories that we've built together! smoga kitorang smue berjaya dalam hidup lpas ni tau ye! sehingga ke jannah..


Tips Score A+ Untuk Sejarah SPM! Please Take Note!!!

ASSALAMMUALAIKUM smue!!! say HI!!!

ok, hari ni kite nak share sikit tips2 untuk dapatkan A+ subject sejarah dengan mudah.. subject sejarah je kite boleh share. subject lain jangan la.. x sesuai klau kite yang bagi tips. habis result exam korang nanti! hahaha.. btw, ni kite punye tips sndiri. no copy paste. klau same ngan tips orang lain tu nasib la.. hihihi...

1. korang kene set dkat mind korang yang sejarah tu best sangat sbnarnye. antara sebab kite suruh buat macam tu, sbab ramai sangat orang yang cepat rase bosan time nak study sejarah. then, dorang trtidur. another way is by imaging yang korang ade dalam crite yang korang bace tu. baru ade feeling nanti!

2. kalau bleh, cube curi mase untuk belajar sejarah. korang kene relax n enjoy. jgn push diri sangat nak cepat faham bende yang korang bace tu. memang ambik mase.. i knew it.. mule2 mmang stress especially for all the beginners yang baru nak study sejarah.

3. cuba rajin2 buat latihan sejarah. duit yang ade dalam pocket tu kluarkn la sikit nak beli buku. x kemana pun duit tu.. dapat pahala lagi nak tambah ilmu pengetahuan. the best way, beli buku past year questions. kalau sape yang ade buat analisa ngan buat smue soalan tu, korang akan perasan soalan setiap tahun lebih kurang same je. die ubah soalan lain sikit je. kadang2 memang same pun.

4. for students yang cepat mengantuk, better korang belajar in a group. pandai2 la buat study group sendiri ye! nak berjaya kene usaha. usaha itu penting!!! kalau kite, lebih suke belajar sorang2. nak lebih focus la kate kn..

5. rasenye stiap skolah ade buku latihan sejarah sendiri kan??? dah tu, buat la! hahaha.. jangan tiru kawan punye buku! kalau korang buat sendiri latihan tu, tnpa korang perasan, u'll learn something from it. betulll.. x tipu!!! i swear!!!

6. rajin2 bertanya dekat cikgu kalau x faham pape yang korang bace. sebab sejarah ni actually kene rajin bace ngan buat latihan je.. that's it! menghafal lebih baik. tapi kalau x nak otak pening sangat, hafal yang korang rase penting je..

7. bace repeat banyak kali. at least sminggu bace la dua kali. secara x sengaja korang akan terhafal ape yang korang bace automatically. then, jangan awal2 lagi dah cakap susah nak ape yang kite bace masuk dalam kepala. dah awal2 cakap macamtu, macammane benda yang kite bace tu nak suke kat kite? haha.. tu sebab die x nak masuk dalam kepala otak kite.

8. buat mindmap ikut creativity korang. nanti nampak la interesting sikit nak bace. x de la boring lagi nanti. tapi papepun, x perlu la buat mindmap tu macam nak buat homework seni pulak! buang mase pulak nanti.. nanti tetibe subject sejarah tu jadi subject seni pulak.. nak cepat n looks colourful, gune colourful pen. haaa.. kan senang! kalau bleh, mindmap tu buat sambil korang rase enjoy tau! buat bagi sampai korang sendiri faham mindmap tu..

9. buat analisa dari past year questions nak tau teknik menjawab sejarah. tengok sekali jawapan yang buku tu bagi. hmmm.. tengok cara pengiraan markah sekali. penting sebenarnye tu! cari mane2 point nak dapatkan markah! tengok jugak kenape jawapan yang die bagi macamtu? baru korang tau crite ape yang korang bace..

owhhh.. tu je kot nak share. sharing is caring. usaha tu yang paling penting! smue ni based on my own experience. mase first exam waktu form 4, ingat lagi malam tu kite dah siap bace smue yang rasenye kluar exam esok. tengok2 lepas dapat soalan exam terus tergamam. ehhh, kenapa pulak??? haha.. sebab x tau teknik menjawab.. tu punca nye. papepun, untuk exam yang seterusnye, kite cube improve my result. n finally, dpt A solid. tu first time dapat A. but i think that's not enough. so, kite pun try n try n tryyy.. final exam form 4 akhirnye dpat A+. mase form 5 pulak dari first exam, mid term, trial spm until the real spm dapat score A+. alhamdulillah.. rase sangat puas hati sebab smue tu atas usaha kite sendiri..


* a little message from me: to all pmr n spm candidates batch '97, good luck korang! do your best!!! try la tips smue ni.. :) insyaallah bergune..

peace yo!!! (^-*)




What Is The Difference Between Radiography And Medical Imaging???

is it the same thing? actually kite pun confuse mule2. not long after that, kite pun buat a bit research about the differences between them. kite buat research ni pun sbab i chose to study radiography at unikl. haha.. rase weird skit sbab mule2 kite minat subject yg more to biology, tetibe ambik course radiography yg prlukn kepakaran dalam subject physics.

klau nk ambik course tu kt unikl, korang math mod ngan bm msti dpt A. english, physics n bio pulak msti smue credit. ok, smue ni kite dah ikut syarat die, but kite just worried kalau orang lain yang apply course tu kt unikl tu grade spm dorang lagi bgus. msti la kite kene tolak.. hukhuk.. :(

x kisah pun dpt masuk unikl ke x pun sbab dh dapat offer dari ipts lain. klau nk tau, kite dh decide nk study antara kt uitm, picoms ngan unikl je. 3 ni je yg kite brkenan. yg lain smue dh ditolak. hehehe.. klau kt uitm dpt course yg kite x suke, tinggal picoms ngan unikl je la pilihan ku.. kt unikl study radiography.. kt picoms pulak study medical assistant. hmmm.. yg mane satu pilihanku??? nanti2 kn la ye... i'll tell u later..

so, back to our main topic, i want to share this info~ medical imaging is a general category of which radiography is a distinct subset. the relationship is analogous to the difference between mathematics and algebra. radiography deals with imaging using radiological techniques: x-rays, NMR, MRI, CAT/PET scans. in contrast, ultrasound and endoscopy are medical imaging techniques that do not involve radiology.



Tuesday, April 8, 2014

Tak Bawak IC Punye Pasal

mcm ni critenye.. smalam kite prgi bank nak bukak account. ye la, nak msuk u dah nnti.. kene la bukak account bank. snang nnti parents kite ni transfer duit kan? hmm.. nak throwback balik pasal sminggu sblum nak bukak account bank ni smalam..

last week ayah ade mntak ic nk photostat buat copy. ni pun ade kaitan ngan preparation nak msuk u. bile ingt balik, ayah x pulangkn balik ic kite. so, as a result, smalam kite prgi bank with my mum without bringing my ic. rupe2nye, ic kite kt dalam wallet ayah. ish.. ish.. ishhh... penat jgak la sbab document yang lain smue dah ade. sbab x bawak ic je kene cancel project nk bukak account bank..


wlaupun sdikit geram, tapi terima je la smue tu. papepun, x bleh nk geram sgt. sbab bleh tukar agenda lain. hehe.. lpas je kene cancel agenda nak bukak account bank, kitorang trus prgi car wash ngan bayar bil celcom. hmmm.. x rugi kn??? hahaha... xoxo

Monday, April 7, 2014

Sehari Habiskan Masa Stalk My Celeb Crush~~~ (•̪●)

oh ya.. x mention lgi sape kite punye celeb crush.. jeng.. jeng.. jenggg... celeb crush kite sape lgi kalau bkan~~~ "the most brit beauty actress ->>> EMMA WATSON!!!" hihihi.. nmpak pelik plak.. mcm lesbian. tpi jangan salah faham.. kite pun suke LOGAN LERMAN ngan ONE DIRECTION. papepun, EMMA la pling kite suke sbb mmang since my childhood age lgi kite dh mnat giler ngan die. x tau la klau kite jumpe die depan2 mata. msti dh pengsan kot! hahaha... bnyak kali jgak dh mimpi die. hrmmm.. dh x btol nmpak! kihkihkih... sorry to say, x bleh bgitau ape yg kite mimpikan. shhhhh... its a secret~~~



ni pulak photo die mase first time kite kenal die. time ni die acting HARRY POTTER film. cute sangat die mase tu..



ngan LOGAN LERMAN pun ade tau! spatutnye dorang couple.. due2 padan. but ive a question.. knape dorang x couple huh??? hahaha.. suke hati je nak sruh orang couple.. maybe sbab LOGAN tu younger than EMMA kot.. hehe.. please ignore my question... forget all about it!



ok.. need to go now.. bye.. night everyone! 


Sunday, April 6, 2014

PICOMS...

hrmmm.. PICOMS. ape tu??? okayyyy... maybe ramai yang x tau PICOMS tu ape. so, kite nk telling u la ape PICOMS tu. actually PICOMS tu singkatan nama utk PUSRAWI INTERNATIONAL COLLEGE OF MEDICAL SCIENCES. klau korang nak tau jgak~~~ PICOMS ni tmpat yangg bakal i study la nnti. and i've been offered to take MEDICAL ASSISTANT course. but, i'm still not sure nak msuk lgi ke x college tu. antara reason nye ->>> fees untuk course tu n then, sbb my parents ckap better klau msuk ipta. klau diploma nk smbung ke degree kt ipta lbih mudah. hrmmm.. that's totally right! susah jgak nk decide skarang ni nk study dkat mane nnti. 11 April ni result prmohonan ke UNIKL pun nak kluar. huhuhu.. nervous la jgak. UNIKL tu kite nak msuk sbab elaun dpat bnyak plak. haha.. warning smue!!! kite bukan mate duitan ye!!! tapi nak study msti la prlukan bnyak duit kan??? hahaha...

anyway, whatever u want to say about me... i don't care.. it's not important for me. ok, just nak show dkat korang photo campus kt PICOMS ni. tapi ni dkat Batu Caves. student medical assistant x study dkat sini. kitorang study dkat Jalan Ipoh. cewahhh.. cakap macam dah jdi student dkat PICOMS.. haha.. ok, stop joking! ni die gmbar campus PICOMS dkat Batu Caves..



owhh.. lupe plak.. kite nak tunjuk jgak uniform MA. stiap course dkat PICOMS ade uniform dorang sndiri. tpi kite nak tunjuk uniform untuk student MA je larh.. ade nmpak skit macam St John Ambulance punye uniform. here comes the uniform! haha..


ok, that's all je yg kite nak share psal PICOMS. bye bye... :) xoxo

Despicable Me 2

here! enjoy this cute video.. MINIONS~~~


Hey! This Is Me, ADRIANA!!! :)

~~~ADRIANA ALIAS~~~

hey, my dear buddies.....u wanna know more about me??? HERE TAKE A LOOK, GUYZ!!!

>>> HI GUYZ, i'm a simple human created by god who was born 4 something & still trying the best to make my life happier than before. anyway, the name was given is NUR ADRIANA ALIAS... was born in PADDINGTON, SYDNEY, AUSTRALIA on Sept 30th in the year '96. i'm the daughter of ALIAS MANSOR and SHARIZA ABD RAZAK. and now, currently staying in SEPANG, MALAYSIA



-Ѽ- more about me :) 
I EMMA WATSON
I DANIEL RADCLIFFE
I RUPERT GRINT
I  ONE DIRECTION
I LOGAN LERMAN
I ALEX WATSON...

♥♥♥...EMMA WATSON is my role model ღ. she's a smart girl. she has made it clear that her education is important to her. to her, it was as important to be seen as being smart as being beautiful. amazingly, she's managed both!!!...(•̪●)

...i love music ♥ ♫ ♥ ♫ ♥!!! everything about it. from making it to listening to it. it's the best thing in the world. music will outlive everything... ♥♥♥ 

hmmmmmm....that's all ♥♥♥...bye..D :)

..Peace (^-*)...


 
♥ Copyright © 2014 ♥