Wednesday, April 9, 2014

Tips Score A+ Untuk Sejarah SPM! Please Take Note!!!

ASSALAMMUALAIKUM smue!!! say HI!!!

ok, hari ni kite nak share sikit tips2 untuk dapatkan A+ subject sejarah dengan mudah.. subject sejarah je kite boleh share. subject lain jangan la.. x sesuai klau kite yang bagi tips. habis result exam korang nanti! hahaha.. btw, ni kite punye tips sndiri. no copy paste. klau same ngan tips orang lain tu nasib la.. hihihi...

1. korang kene set dkat mind korang yang sejarah tu best sangat sbnarnye. antara sebab kite suruh buat macam tu, sbab ramai sangat orang yang cepat rase bosan time nak study sejarah. then, dorang trtidur. another way is by imaging yang korang ade dalam crite yang korang bace tu. baru ade feeling nanti!

2. kalau bleh, cube curi mase untuk belajar sejarah. korang kene relax n enjoy. jgn push diri sangat nak cepat faham bende yang korang bace tu. memang ambik mase.. i knew it.. mule2 mmang stress especially for all the beginners yang baru nak study sejarah.

3. cuba rajin2 buat latihan sejarah. duit yang ade dalam pocket tu kluarkn la sikit nak beli buku. x kemana pun duit tu.. dapat pahala lagi nak tambah ilmu pengetahuan. the best way, beli buku past year questions. kalau sape yang ade buat analisa ngan buat smue soalan tu, korang akan perasan soalan setiap tahun lebih kurang same je. die ubah soalan lain sikit je. kadang2 memang same pun.

4. for students yang cepat mengantuk, better korang belajar in a group. pandai2 la buat study group sendiri ye! nak berjaya kene usaha. usaha itu penting!!! kalau kite, lebih suke belajar sorang2. nak lebih focus la kate kn..

5. rasenye stiap skolah ade buku latihan sejarah sendiri kan??? dah tu, buat la! hahaha.. jangan tiru kawan punye buku! kalau korang buat sendiri latihan tu, tnpa korang perasan, u'll learn something from it. betulll.. x tipu!!! i swear!!!

6. rajin2 bertanya dekat cikgu kalau x faham pape yang korang bace. sebab sejarah ni actually kene rajin bace ngan buat latihan je.. that's it! menghafal lebih baik. tapi kalau x nak otak pening sangat, hafal yang korang rase penting je..

7. bace repeat banyak kali. at least sminggu bace la dua kali. secara x sengaja korang akan terhafal ape yang korang bace automatically. then, jangan awal2 lagi dah cakap susah nak ape yang kite bace masuk dalam kepala. dah awal2 cakap macamtu, macammane benda yang kite bace tu nak suke kat kite? haha.. tu sebab die x nak masuk dalam kepala otak kite.

8. buat mindmap ikut creativity korang. nanti nampak la interesting sikit nak bace. x de la boring lagi nanti. tapi papepun, x perlu la buat mindmap tu macam nak buat homework seni pulak! buang mase pulak nanti.. nanti tetibe subject sejarah tu jadi subject seni pulak.. nak cepat n looks colourful, gune colourful pen. haaa.. kan senang! kalau bleh, mindmap tu buat sambil korang rase enjoy tau! buat bagi sampai korang sendiri faham mindmap tu..

9. buat analisa dari past year questions nak tau teknik menjawab sejarah. tengok sekali jawapan yang buku tu bagi. hmmm.. tengok cara pengiraan markah sekali. penting sebenarnye tu! cari mane2 point nak dapatkan markah! tengok jugak kenape jawapan yang die bagi macamtu? baru korang tau crite ape yang korang bace..

owhhh.. tu je kot nak share. sharing is caring. usaha tu yang paling penting! smue ni based on my own experience. mase first exam waktu form 4, ingat lagi malam tu kite dah siap bace smue yang rasenye kluar exam esok. tengok2 lepas dapat soalan exam terus tergamam. ehhh, kenapa pulak??? haha.. sebab x tau teknik menjawab.. tu punca nye. papepun, untuk exam yang seterusnye, kite cube improve my result. n finally, dpt A solid. tu first time dapat A. but i think that's not enough. so, kite pun try n try n tryyy.. final exam form 4 akhirnye dpat A+. mase form 5 pulak dari first exam, mid term, trial spm until the real spm dapat score A+. alhamdulillah.. rase sangat puas hati sebab smue tu atas usaha kite sendiri..


* a little message from me: to all pmr n spm candidates batch '97, good luck korang! do your best!!! try la tips smue ni.. :) insyaallah bergune..

peace yo!!! (^-*)




 
♥ Copyright © 2014 ♥